Planlagt toppstøt

Elisa i camp 2. Foto: Elisa Røtterud

Jentene brukte 6 dager fra Katmandu til Manaslu basecamp. I følge Elise var ikke trekkingen like magisk som den i Khumbudalen (på vei til Everest).

De første som toppet ut på Manaslu denne sesongen var Sherpaer fra Seven Summit Treks og Purba Tashi fra Himex. Russell Brice som i sommer ble mistolket da man trodde han skulle legge opp, men som bare skal trappe ned, er tilbake på Manaslu hvor Himex har guidet siden 2008. Purba Tashi som er Sirdar for Himex (sjefssherpa), har vært på toppen av Mount Everest 21 ganger (verdensrekord delt med Apa Sherpa), og vært ansvarlig for å legge de faste tauene til toppen i mange år. I tillegg var det med to gjester fra Himex. Veien er dermed åpen for alle klatrerne som vil til topps.

 

 

Moa og Elisa i camp 2. Foto: Moa Hundseid

 

 

Teamet fra Ascent Himalayas hvor nordmennene Elisa Røtterud, Moa Hundseid og Emelie Christersdotter er med, er ferdig med akklimatiseringen. De har vært oppe på camp 2. Elisa meldte at det var veldig varmt og at hun glemte drikkeflasken i basecamp og måtte drikke av tisseflasken i stedet.. Etter dette har de hvilt i basecamp og den 22. september flyttet de til camp 1. Planen er å nå toppen 26. september!

 

 

 

 

Everest
Nepalske myndigheter har bestemt at de skal måle høyden på Mount Everest. Den offisielle høyden er 8848m som en Indisk måling kom frem til i 1951, dette ble også bekreftet av en Kinesisk måling i 1975. Så i 1999 målte en gruppe amerikanere på vegne av National Geographic Society høyden til 8850m. Deretter i 2005 gjorde kineserne en ny måling og kom frem til en høyde på 8844m, for selve fjellet uten snøen. Mange tror at jordskjelvet i Nepal i 2015 gjorde at fjellet sank noen centimeter og derfor kan det være interessant med en ny måling. Rikssynsere mener myndighetene kunne brukt de $250 000,- til et bedre formål i det fattige landet, men myndighetene sier dette er viktig for å gjenreise nasjonal stolthet. Planen er derfor at Sherpaer skal bære opp avansert gps utstyr til våren eller neste høst for å ta en ny måling.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *