Nordmann på Annapurna

Annapurna 1 er det eneste av de 14 8000 meterne som ingen nordmenn har besteget. Det er også det fjellet som er farligst statistisk sett. 28% av de som prøver seg på fjellet dør, og dette er ikke noviser, men profesjonelle klatrere. Fjellet er notorisk farlig med stadige snøskred og ingen trygge ruter.

Tidligere norske forsøk:
2014 Tore Sunde-Rasmussen
2015 Tore Sunde-Rasmussen og Hilde Alnæs     
2017 Håkon Åsvang

Håkon på Annapurna i 2017, like etter å ha blitt tatt av skred.

Håkon, som har besteget alle Seven Summits samt Manaslu uten oksygen, forsøkte seg for to år siden. Du kan lese mer om hva som skjedde da, her. Nå gjør han et nytt forsøk med Nirmal Purja aka Nims som guide, samt Rupert Jones-Warner – tidligere Everest bestiger og fotograf. Nims skal i år forsøke å klatre alle 14 8000 meters fjellene i løpet av 7 måneder. Den stående rekorden innehar Sør-Koreaneren Chang-Ho Kim, som fullførte på 7 år og 11 måneder. Så dette er et meget ambisiøst prosjekt. Annapurna er det første fjellet han skal klatre, og grunnen til at han også guider turen er på grunn av finansieringen til prosjektet som han har døpt Project Possible. Nims er en maskin; født i Dhaulagiri regionen i Nepal, var soldat i Gurkhabrigaden som er underlagt den britiske hær før han ble spesialsoldat i Royal Marines. Han er grunnlegger av guideselskapet Elite Himalayan Adventures, og har blant annet besteget tre 8ooo meters fjell på fem dager (Everest, Lhotse og Makalu).

På grunn av den store rasfaren har det blitt vanligere å klatre Annapurna tidligere i sesongen. Teamet ankom derfor basecamp 28. mars. De fløy klatrere og utstyr inn med helikopter, noe som har blitt vanligere de senere årene. Veien inn til basecamp er kronglete og farlig, og på tidligere ekspedisjoner har bærere skadet seg og noen har også mistet livet.

Det blir spennende å følge denne ekspedisjonen!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *