Nordmann til Broad Peak

Dave Watson K2 2009

Nå starter klatresesongen i Karakoram. Denne fjellkjeden er i grenseområdet mellom Pakistan, Kina og India og regnes som en del av Himalaya. Her befinner 5 av 8ooo meterne seg. K2, Nanga Parbat, Gasherbrum 1 og 2, og Broad Peak. I tillegg er Trango Massivet med Great Trango Towers i dette området hvor vi har hatt flere kjente, norske ekspedisjoner. Klatresesongen i Karakoram er fra slutten av juni og ut august så de forskjellige teamene er på vei til, eller allerede i, basecamp. For å komme seg til dit flyr man til Islamabad (hovedstaden i Pakistan) og der ordner med klatretillatelser. Deretter ønsker de fleste å fly til byen Skardu, men på grunn av været der blir fly ofte kansellert eller forsinket som fører til at mange ender opp med en 30 timers kjøretur langs Karakorum Highway i stedet. Dette kan for mange oppleves som den farligste delen av turen. Så kjører man 4-hjulstrekker til Askhole, en liten landsby. Herfra fortsetter turen til fots oppover Baltoro breen til basecamp, ca. 8 dagers marsj. Det er færre klatrere som besøker disse fjellene enn de i Nepal og det finnes ikke te-hus, bakerier eller noen form for infrastruktur langs veien.

K2 8611m
er det mest populære fjellet av de 5 8000 meterne, og i år er de største teamene fra Himalayan Experience (Himex – Russel Brice), Østeriske Furtenbach Adventures, Dreamers Destination, Adventure Tours Pakistan. Det er en stor polsk gruppe og en amerikansk gruppe.

Fredrik Strang på vei til basecamp, K2 i bakgrunnen.

Svenske Fredrik Strang prøver seg også på K2 i år. Han var der under ulykken i 2008 da blant andre Rolf Bae omkom. Og for de som har sett ‘’The Summit’’ så husker man kanskje at han valgte å snu på toppdagen. Han sa han aldri skulle tilbake til fjellet, men har tydeligvis ombestemt seg.

 

 

 

 

Kari Dybsjord Røstad, faksimile facebook.

Broad Peak 8051m
Norske Kari Dybsjord Røstad er på vei til Broad Peak. Totalt har kun 415 personer nådd toppen, men ingen nordmenn, selv om flere har forsøkt. Stein P. Aasheim var der i 1987 og Aleksander Gamme og Petter Nyquist (uteliggeren) i 2010. 27 år gamle Kari har vært på flere 5- og 6000 metere, men Broad Peak er i en helt annen liga så hun må være en tøff jente! Det blir spennende å følge med.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *