K2 og Broad Peak oppdatering

Broad Peak
Det er flere lag som har vært på Broad Peak en stund nå og lagt faste tau og etablert leirer opp til camp 3. Dersom været holder seg håper flere å nå toppen på mandag 3. juli, men det er rapportert mye snø og vanskelige forhold over camp 3.
Kari Dybsjord Røstad skulle forlate Skardu 17. juni så jeg antar at hun har kommet til basecamp og begynt akklimatiseringen, men litt tidlig med toppstøt for teamet hennes.


K2
På K2 er det også fremgang. Fredrik Sträng ankom basecamp 27. juni. Han skal klatre Abruzzi Ridge som er normal-ruten, dog det er ingen lette ruter på K2.

På Mount Everest har man et system hvor man samler en sterk gruppe sherpaer fra de største teamene som legger faste tau til toppen og de andre betaler en liten sum ($100 per klatrer) for tau, isskruer, oksygen og jobben. Sånn er det ikke på andre fjell og dette skaper mye friksjon, så også på K2 i år. De store teamene har med utstyr for å legge opp ruten, mens de små ankommer basecamp litt senere uten tau og vil heller ikke være med å betale for jobben som er gjort. Likevel vil de benytte seg av de faste tauene. På grunn av det ekstreme været så blir tauene veldig slitt og begravd i snø. Derfor må denne jobben gjøres på nytt hvert år.

På Abruzzi Ridge er det nå lagt tau  i hvertfall til camp 1. På Cesan ruten som Himex teamet klatrer har de nesten kommet til camp 2. K2 er veldig utsatt for snøskred så det blir mye venting i basecamp mellom hvert snøfall.

Nanga Parbat 8126m

Det spansk-argentinske teamet med Alberto Zerain and Mariano Galvan som klatret den farlige Mazeno ruten, har vært savnet siden siden 24. juni. Pakistansk militær-helikopter har gjort søk uten å finne de, men de har sett rester av et snøras på ruten. Søket er avsluttet og klatrerne er antatt omkommet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *