Spillejobb på verdens tak

Saksofonist Håkon Skog Erlandsen skal bestige Mount Everest. På toppen skal han spille en liten konsert. Dette sprellet pirrer jo nysgjerrigheten så Piz Palü ble nødt til å ta en prat med ham.

Hei, hvem er du?

Hei! Mitt navn er Håkon William Skog Erlandsen. Er primært musiker, men ved siden av musikken så har jeg også har stor aktivitet som semi-profesjonell ekstremutholdenhetsutøver. Det sluttet jeg med for 2 år siden, og driver nå på med ekspedisjoner og større slike prosjekt.

Min jobb som musiker tar meg over hele verden, og det liker jeg å kombinere med å være eventyrer.

Kan du fortelle om prosjektet ditt?

For 2 år siden bestemte jeg meg for å prøve meg å spille sax på Aconcagua. Under planleggingsprosessen eskalerte prosjektet til å omfavne produksjon av en dokumentarserie, samt et utvidet konsept med å prøve å bli den første til å spille konserter på 7 summits. Prosjektet er ganske enkelt, men da litt vanskelig å gjennomføre. Men det jeg gjør er å komponere musikk opp disse toppene, for så å spille konsert på toppen med min saksofon. Når jeg kommer tilbake til Norge igjen, så arrangerer jeg dette for et symfoniorkester på 60 personer. Det skal vi fremføre gjennom et konsept vi utvikler nå, hvor jeg sammen med orkesteret viser video og bilder fra disse turene. Dette gjør jeg for å gi verden et unikt innblikk i hvordan det er på disse turene, og da holder det ikke å bare uttrykke seg med ord, men video og skreddersydd musikk må på i tillegg for å forsterke uttrykket jeg prøver å formidle. Spilte da konsert i februar 2018 på toppen av Aconcagua, som da ble verdens høyeste konsert, og reisen på 7 summits var startet.

Det å ta med seg saksofonen til alle toppene er jo en betydelig ekstrautfordring, samtidig har det skaffet deg ekstra presse. Har dette vært et bevisst strategi for skaffe sponsorer?

Håkon på toppen av Aconcagua.

Egentlig et bra spørmål, og svaret er nei. Jeg gjør ikke dette for å tiltrekke meg sponsorer. Jeg gjør dette for å bli en annerledes musiker i internasjonal sammenheng. Jeg vil presentere en ny måte å formidle en av de mest spektakulære musikalske historiene på. Men dette er jo også en fin måte å ordne seg sponsorer på, da verdens første konsert på Mount Everest har et relativt stort markedspotensiale.

Hvordan fikk du interesse for høye fjell?

Er fra Nord-Norge hvor natur og fjell er en del av livet. Da jeg begynte å bruke fjell aktivt som treningsarena, fikk jeg lysten til å pushe grensene lenger og lenger.

Hvilke fjell har du tidligere klatret?

Har nå klatret Aconcagua, Denali og Kilimanjaro, som del av 7 summits. I tillegg til at jeg i forbindelse med akklimatisering har klatret en del i Ecuador og Argentina.

Hvordan trener du til Everest?

Jeg trener som jeg gjorde aktivt som triatlet. Omlag 20 timer i uken, men har byttet ut en del av de lange sykkelturene med gåturer og rando med tung sekk. Og er ikke minst svært stor tilhenger av å trene i dårlig vær.

Skal du klatre fra nord- eller sydsiden?

Ønsket egentlig å klatre nordsiden, men på grunn av mye styr rundt visa og selskap som opererer der, så bestemte vi oss for sydsiden. Angrer ikke på det nå, siden de har kommet med store restriksjoner på nordsiden i år. I tillegg til at jeg tror at sydsiden er en finere tur med tanke på naturen.

Hvilken operatør skal du bruke?

Ascent Himalayas

Hvor mye ekstra vekt har du på ryggen pga saxen?

På de fjellene jeg nå har vært på, har utstyret med kamera, linser og generelt dokumentar-utstyr i tillegg til saksofon veid 16 kilo ekstra. Jobber med Yamaha, og har nå fått laget en spesiell saksofon som er lettere og enklere å spille på, og har til Everest omlag 12 kilo ekstra. Men på selve otppstøtet har jeg ca 6 kilo i tillegg til det som er normalt. 

Håkon på toppen av Denali.

For de av oss som er litt utstyrsfreaker, hva slags fjellstøvler og dundress skal du bruke?

Mountain Hardwear sin dundres og Millet Everest Summit GTX.

Har du noe utstyr som du er ekstra fornøyd med?

Er spesielt fornøyd med min sovepose. Western Mountaineering Bison GWS

Nå er det ikke lenge til avreise, hva er du mest spent på?

Er spent på det meste egentlig. Alt som er planlagt er gjort nøye. Men er mest spent på det man ikke kan beregne. Været er en viktig faktor der oppe. Er også veldig spent på hvordan det løser seg med så mye folk på fjellet. Det er et kjent problem, og er spent på om det vil oppstå ting som forhindrer oss som vi ikke kan gjøre så mye med. Egentlig spent på det meste!

Skal du lage film om prosjektet?

Ja, det lages en dokumentarserie som jeg sammen med et produksjonsselskap sprer internasjonalt.

De som vil følge deg, hvor kan man det?

Går per nå under navnet @jazzathlete. Og er å finne på instagram, youtube og facebook.

Ellers bare Håkon William Skog Erlandsen 🙂

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *