Norsk rekordår på Everest

Vibeke Andrea Sefland på toppen av Mount Everest. Foto privat

Vibeke Andrea Sefland rapporterte 25. mai at hun var tilbake i basecamp etter å ha besteget både Mount Everest og Lhotse. Den 16. sto hun på toppen av Lhotse og på grunn av dårlig vær gikk de ned til camp 2 for å vente på neste vær-vindu. Da de var i gang med toppstøtet fikk de beskjed om at en klatrer og en sherpa var i trøbbel. Etter heltemodig innsats fra Vibeke m/fler reddet de livet til de to. Senere samme kveld gikk Vibeke på nytt mot toppen og nådde den om morgenen 23.mai.

Nå er alle de kommersielle operatørene ferdig med sine toppstøt, kun noen mindre grupper er igjen på fjellet. Alle nordmennene er ferdige og status er med det tidenes norske sesong på Mount Everest. Av totalt 14 nordmenn nådde 11 stykker toppen! Første norske ekspedisjon i 1985 fikk 6 nordmenn til topps og frem til nå har det ikke vært noen år med flere.

 

Inge Meløy på toppen av verden. Foto privat.

Gratulerer til Inge Meløy, Knut Meel, André Spica, Torkjel Hurtig, Une Prestholt, Tone Gravir, Leif Harald Bergseth, Steinar Salte, Vibeke Andrea Sefland, Ingvild Marie Settemsdal og Lisbeth Friberg!

Under toppstøtet måtte Guri Anne Hansen snu på grunn av feil på oksygenflasker. Sherpaen til Merethe Falkum Lien sa de måtte snu 150 høydemeter fra toppen, det kom frem senere at han ikke var i form. Ole Jakob Kjølvik måtte snu i camp 4 grunnet en virusinfeksjon som gjorde at han ikke hadde tatt til seg næring den siste uken. Det er små marginer og det meste skal klaffe om man skal ha en sjanse.

 

 

 

 

Steinar Salte på toppen av Mount Everest. Faksimile https://www.facebook.com/expeditioneverest2017/

For å bestige Mount Everest må man kjøpe klatrelisens/klatretillatelse av Nepalske eller Kinesiske myndigheter, prisen er $ 11 000 i Nepal. I år var det utstedt rekordmange slike og dermed forventet at det også ville bli rekordmange som nådde toppen. De offisielle tallene blir ikke tilgjengelige før om noen måneder, men pga mye sykdom i basecamp og mye dårlig vær har det vært stort frafall (noen operatører har meldt om 30%) så da ser det ikke ut til at rekorden fra 2013 med totalt 658 blir slått.

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *